Sharing is caring!

Deel van leren autorijden is het begrijpen van alle betekenissen van verkeersborden.

Je zou denken dat je instinctief iets weet, zoals borden die de snelheidslimiet aangeven. Maar anderen komen minder vaak voor, dus u moet hun betekenis opschrijven.

Totdat u meer vertrouwd bent met autorijden, leert u het algemene patroon van wat de kleuren en vormen betekenen. Dit zal u helpen te weten hoe u op een bord reageert terwijl u het op uw bord nadertrijexamen. Wilt u theorie online oefenen? Klik dan hier voor verkeersbord oefenen.

Vorm omhoog

Leer wat de verschillende tekenvormen betekenen en u kunt sneller reageren op signalen op de weg:

Cirkel tekenen

Cirkels zijn tekens die bevelen geven. Ze zijn opgesplitst in rode en blauwe borden.

Rode borden vertellen je iets dat je niet mag doen, zoals een snelheidslimiet overschrijden of inhalen.

Blauwe cirkeltekens geven positieve instructies weer voor iets dat u moet doen, zoals links afslaan of met een minimumsnelheid rijden. Ze geven ook routes aan die specifiek zijn voor bepaalde voertuigen, zoals bussen en fietsen.

Driehoek tekenen

Driehoekige borden zijn waarschuwingsborden die een mogelijk gevaar of obstakel aangeven dat extra aandacht van de bestuurder vereist.

Voorbeelden zijn een komende rotonde, een instructie om op een bepaald aantal meters te stoppen of een waarschuwing dat u bij een splitsing moet wijken.

Rechthoekige of vierkante borden

Dit zijn informatieborden en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ze kunnen informatie voor weggebruikers bevatten over rijstrookbeperkingen, kruisingen, samenvoegen van rijstroken en speciale parkeer- of oplaadzones.